fredag 15 mars 2013

A few words about healthy food - listening to Paula Heinonen 14.3

Kävimme eilen illalla kaverini K:n kanssa tunnetun ravitsemusekspertti (ja ties minkä muun virallisemman tittelin omaavan) Paula Heinosen luennolla Harjavallassa kuuntelemassa hänen oppejaan funktionaalisesti ravitsemuksesta. Sali oli tupaten täynnä innokkaita naisia (ja pari miestäkin oli pakotettu innostunut tulemaan mukaan), jotka silmät kiiltäen ja kynät sauhuten kuuntelivat vaalean energisen naisen ripeätahtista tekstiä siitä, miten ruokavalio ja suolisto vaikuttavat hyvinvointiimme.

Funktionaalisella ravitsemuksella tarkoitetaan "...painottaa potilaan biokemiallista yksilöllisyyttä, aineenvaihdunnan tasapainoa, ravinnon ja ympäristön vaikutusta terveyteen. [...] Funktionaalisen lääketieteen periaatteen mukaan elimistö hakeutuu parantuessaan kohti sisäistä tasapainoa, siksi sairaudet nähdään myös häiriöinä yksilön ja hänen ympäristönsä välillä. Tähän pyritään vaikuttamaan kokonaisvaltaisesti niin että saavutettaisiin jälleen tasapainotila." (teksti lainattu täältä


Heinonen painotti moneen otteeseen sitä, miten tärkeä suoliston hyvinvointi on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta: jos suolistossa on jotain häikkää, alkaa pian muitakin paikkoja kolottaa! Suolistoa on Heinosen mukaan tärkein elimemme, jota melkeinpä pitäisi palvoa - tämä jos jokin sai salin raikumaan naurusta ;) Heinonen painotti lisäksi (yllätyksekseni) ihmeen paljon eri vitamiinivalmisteiden vaikutuksia ja hyötyjä kehollemme: vitamiineista B ja D saivat paljon ylistystä - oli vaivana sitten nivelkuluma, väsymys tai ADHD, kun taas hivenaineista myytiin välitauolla Terveyden tukipilarien (verkkokauppakin olemassa!) kauppaamista tuotteista Magnesium-lisä loppuun alta aikayksikön. Näiden lisäksi Heinonen kehotti ihmisiä tarkastamaan syömiensä rasvojen laatu - ihmiset kun nykypäivänä tuuppaavat syömään liikaa omega-6 suhteessa omega-3-rasvahappoihin. Kaloista saatavat rasvatkin olivat top-listalla, mutta ainakin oma maailmani järkkyi pahemman kerran Heinosen kertoessa, ettei kasvatetussa kalassa ole lainkaan yhtä paljon niitä hyviä rasvoja kuin luonnonvesissä kasvaneissa! Hmpf. Tässä sitä on kannettu kasvatettua lohifilettä selkä vääränä lähes joka viikko ja yritetty pyrkiä syömään kalaa 2 kertaa viikossa - onkohan siinä ollut mitään järkeä sittenkään, jos fisut ovatkin vain värjättyä kasvatettua "sisältää kalan kaltaisia tuotteita"-mössöä? Ei - en halua ajatella asiaa enempää.
 

Heinosen luento oli kiintoisa ja sain monia "ahaa"-elämyksiä ja opin paljon uutta. Heinonen on tohtoroinut ja tutkinut ravitsemusta ja ruokaa mikrobiologisella tasolla, minkä kyllä huomasi hänen käyttämistään termeistä ja sanavalinnoista: umpimaallikko, joka ei sen pahemmin ole ruokaan tutustunut ja todella lukenut enempää kirjallisuutta siitä, mahtoi olla hankalaa pysyä kartalla (en nyt halua nostaa itseäni millekään korokkeelle, mutta uskon, että sain luennosta enemmän irti koska olen lukenut niin paljon ravitsemuksesta, sekä työni, että oman kiinnostukseni tähden). 



Seurasin mielenkiinnolla muiden osaanottajien reaktioita: toiset raapustivat lehtisiinsä lähes transsin kaltaisessa tilassa Heinosen sanoja, kun taas toiset pyörittelivät silmiään. Suurin osa ihmisistä tuntui ikään kuin hullaantuvan luennoitsijan sanoista ja hyökkäsivät apinan raivolla tauolla myytävien tuotteiden kimppuun ja säntäsivät sen jälkeen purkit ojossa Heinosen luo kertomaan vaivoistaan, joihin suurimpaan osaan Heinonen suositteli D-vitamiinia, sekä FLT-ravintovalmentajan vastaanottoa (klik). Itse kuuntelin luentoa mielenkiinnolla, mutta huomasin olevani todella kriittinen ja kyseenalaistavani luennon sisältöä: itse uskon edelleen, että kultainen keskitie, johon kuuluu terveellinen ruokavalio suurimmaksi osaksi, sekä satunnainen herkuttelu, on se kestävin ja "vedenpitävin" ruokavalio ja elämäntapa. Kaikki fanaattinen yliampuminen, jossa kielletään ääripäät toimii mielestäno lähinnä esim. painonpudotuksen alkuvaiheessa (jotta ihminen saa mielensä kuriin ja saa tuloksia nopeammin, joka taas lisää motivaatiota jatkaa terveellisempiä elämäntapoja), mutta joka pidemmän päälle johtaa usein (eli lähes aina) sortumisiin ja morkkikseen ja huonoon omatuntoon.



Käytätkö sinä jotakin ravintolisiä? Mitä ja miksi?

Lisää Paulasta voit lukea täältä

pics from google + weheartit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3