måndag 14 mars 2016

Suosikki-saldet

Olen tunnetusti suuri salaattifani ja syön useimmiten salaattia joko lounaaksi tai illalliseksi. Salaattia voi syödä isonkin kulhollisen aiheuttamatta ähky-pöhkö-oloa itselleen ja sitä voi varioida loputtomiin. Kaiken lisäksi salaatti on todellista pika-ruokaa, koska sen voi koota parissa silmänräpäyksessä kiireen tai himon iskiessä, mutta sitä voi myös jalostaa ja valmistaa huolellisemmin pidempään jos nälkä ja aika antavat myöden.

Salaattia valmistettaessa täytyy toki nähdä hieman vaivaa, jottei jää puputtamaan pelkkää vihreätä heinää. Suurin virhe, jonka moni tekee salde-maisteriksi ryhtyessään on se, että siitä tekee liian kevyen. Jos koostaa salaattinsa pelkästään kasviksista, jää se takuuvarmasti liian kevyeksi eikä pidä nälkää. Itse en suosittelisi edes laihduttajalle pelkkää kasvissalaattia, koska se ei anna energiaa kropalle. Liikkujana olen saanut kantapään kautta oppia, että mitä enemmän liikun, sitä enemmän minun täytyy miettiä mitä salaattiini laitan, jottei siitä tule pelkkä kulhollinen "tyhjiä" kaloreita (eli kovin kalori- eli energiaköyhää), joka sitten kostautuu nuutuneena olona, mutta täyteläisenä masuna. Jos taas liikunta jää vähemmälle tai nukkumaanmeno lähenee, voi salaattinsa tehdä enemmän kasvispainotteiseksi, jolloin masu ei tule yhtä täyden tuntuiseksi, eikä ähky iske samalla tavalla kuin raskaampaa salaattia syödessä.

Itse tykkään syödä salaattia ympäri vuoden, mutta suosin kasviksia ja juureksia sesongin mukaan. Kylmillä keleillä lisään salaattiin usein paistettuja tai paahdettuja juureksia, kun taas kesällä tulee syötyä kaikki ainesosat raakoina ja kylminä.

Salaattieni pohja koostuu usein
- erilaisista vihreistä salaateista (unohda jäävuorisalaatti - kuinka tylsää.. :D) ja vaikka pinaatista
- kurkusta
- proteiinista riippuen erilaisista kasviksista. Hyvin harvoin laitan ruokaisaan salaattiin tomaattia, koska sen maku on mielestäni liian dominantti ja peittää alleen muut maut, mutta lisukesalaattiin laitan sitä aina. Porkkana (raaka/kypsä), bataatti ja herneet sopivat salaattiin todella hyvin ja ovat kivoja rouskutella
- täysjyväcousous, täysjyväpasta tms suurimoista
- proteiinin lähde: soijasuikaleista, kinkusta, tonnikalasta, savukalasta, kikherneistä jne
- juustosta. Itse en voisi syödä salaattia, jossa ainoa protskun lähde olisi juusto koska en valtavia määriä niiden suolaisuuden vuoksi voi enkä halua syödä. Fetaa tykkään murustella useimpien salaattien päälle ja mozzarellapallosta voin syödä puolikkaan
- kastike: oliiviöljy + balsamico/sitruunamehu tai balsamicosiirappi
- siemenistä

Lisäksi syön salaattieni kanssa poikkeuksetta leipää - joko ruisleipää tai korppuja Oivariinilla. Yum!

Ajattelin koota tähän alle suosikki-salaattieni combot, joihin olen saanut inspistä m.m. muiden blogeista. Itse ainakin rakastan lukea toisten ruokaohjeita ja -vinkkejä koska saan niistä inspiraatiota omaan syömiseeni, eikä ruokapostauksia voi mielestäni koskaan olla liikaa ;) Ainesosien määrät voivat vaihdella makumieltymysten ja nälän mukaan, joten niitä en nyt sen kummemmin laita tähän.

oih uusia perunoita.. oispa jo kesä! Tässä siis tonnikala-pottu-salde

Prosciutto-salde:
- vihreä pohja
- kurkku
- herneitä
- ilmakuivattua kinkkua
- mozzarella
- täysjyväcouscous
- kurpitsansiemen
- kastikkeena oliiviöljy + balsamicosiirappi

Narskujuusto-salde:
- vihreä pohja
- kurkku
- granaattiomenan siemeniä
- kotijuusto
- kirsikkatomaatti
- siemeniä maun mukaan
- kastikkeena oliiviöljy

Paahtopaisti-salde:
- vihreä pohja
- kurkku
- paahtopaistia ohuina siivuina
- myskikurpistaa uunissa paahdettuna
- kurpitsamsiemen
- murusteltu feta (jollei liha ole kovin suolaista)
- kastikkeena oliiviöljy + balsamico

Tonnikala-salde:
- vihreä pohja
- kurkku
- herneitä
- tonnikalaa (purkista)
- täysjyväpasta (suosikkini on farfalle, koska ne on niin kivan muotoisia :D)
- siemeniä maun mukaan
- kastikkeena oliiviöjy + balsamico/-siirappi

Falafel-salde:
- vihreä pohja
- kurkku
- herneitä
- falafeleja (itse en toistaiseksi ole onnistunut tekemään hyviä, joten tyydyn pakkasen tarjontaan ja nämä ovat suosikkejani!)
- murusteltua fetaa
- seesaminsiemeniä
- kastikkeena oliiiviöljy + balsamicosiirappi

paistettu halloumi-juusto raikkaaseen salaattiin yhdistettynä

Feta-kasvis-salde:
- vihreä pohja
- täysjyväcouscous
- keitettyä porkkanaa
- kurkku
- aurinkokuivattu tomaatti silputtuna
- fetaa murusteltuna
- kastikkeena oliiviöljy

Savukala-salde:
-vihreä pohja
- kurkku
- herne
- savulohi
- kastikkeena oliiviöljy + balsamico

tässä ei kauaa nokka tuhise: pese kasvikset, pilko lautaselle ja lisää savukala. Done!
Tuossa nyt oli pari mun ehdotonta salde-suosikkia, jotka osaisin tehdä vaikka silmät sidottuina. Salaateissa parasta on se, että niitä voi valmistaa sitä mukaa, mitä kaapeista löytyy. Nuo ylläolevat ohjeetkin ovat suuntaa-antavia, koska vaihtelen ainesosia fiiliksen mukaan; joskus lisään esimerkiksi paistettua sipulia (ja jos olen yksin kotona niin takuuvarmasti myös valkosipulia, nam!). Ehdoton nou-nou salaatissa on mielestäni muut maut peittävä kermainen tai paksu jugurttikastike, koska tykkään salaateissa nimenomaan niiden freesistä mausta ja suosin siksi poikkeuksetta oliiviöljyä (kannattaa btw ostaa hieman kalliimpaa ja ehdottomasti neitsyt oliiviöljyä!) - paitsi broileri-pasta-saldessa, johon kuuluu täysjyväpastan, broilerin, kurkun ja herneen lisäksi kermaviili/turkkilainen jugurtti kastike, joka on maustettu sinapilla, sitruunamehulla ja pippurilla).


Perus-iltapala/illallinen minulle: kikherneitä, broccolia, kurpitsaa lämpiminä ja vastapainoksi kylmiä tomaatteja. Kuvasta puuttuu feta ja leipä

broileria, ohrasuurimoita ja maun mukaan sekä kylmiä, että lämpimiä vihreitä

Mitä sinun suosikki-saldeesi tulee? 
Vad består din favorit-sallad av?

2 kommentarer:

  1. Nämen på riktigt! "salde" låter hemskt i mina öron.

    Nåja, hur som, jag äter helst sallad med höna, rökt lax eller räkor o ägg. Lite feta. Ingen sås. Lite parmesan. Paprika. Avocado. Rå broccoli (har man annars faktiskt börjat prata om broccoli på finska också?). Jordgubbar. Majs. Fast inte allt i samma sallad =)
    Halloumisalladen ser jätte god ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha det kan bero på att vi är två helt olika generationer detdär med salde ;)
      Lägger du ingen sås i salladen - inte ens olja? Det blir ju torrt..

      Radera

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3